Het oprichten in 1968 van het Breda Jazz Festival was een gouden greep die ieder jaar terug komt.



Hemelvaart en het Breda Jazz Festival zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het festival, een initiatief van de in 1968 opgerichte Roaring Twenties Club Breda, heeft zeker in belangrijke mate bijgedragen aan de internationale tweede jazz-revival. Het festival in Breda kenmerkt zich door de speciale binnenconcerten en daarbij een zeer uitgebreid buitenprogramma. Tijdens de vier dagen van het Hemelvaartweekend is de Bredase binnenstad veranderd in één groot muziekpodium.

Van meet af aan heeft het grootste festival van Breda een internationale uitstraling. Een keur van de hedendaagse jazzelite wereldwijd staat borg voor een hoge kwaliteit. Het concept van de eerste festivaljaren bestaat nog steeds. Het Gospelconcert in de Grote Kerk behoort ook nu nog tot een van de best bezochte programmaonderdelen .

Een keur aan jazzmuzikanten kwamen in de loop der jaren naar Breda…

De in 1982 geïntroduceerde Duo-Special, waarin twee festivalmuzikanten een muzikaal duel met elkaar aangaan, mag zich onder de aanwezige jazzliefhebbers verheugen in een enorme populariteit. Ook de sinds 1999, speciaal voor Breda, uit topmusici samengestelde Surprise bands trekken altijd veel publiek. Door de jaren heen hebben veel bekende jazzmusici dankzij het Breda Jazz Festival ook een speciale band met Nederland gekregen. In 1974 kwam de Amerikaanse sopraansaxofonist George Probert voor het eerst naar Breda. Hij werd in de loop der jaren gevolgd door vele grote jazzsterren van over de hele wereld: Jabbo Smith, Arnett Cob, Ben Webster, Benny Waters, Doc Cheatam. Dan Barrett brak via Breda 25 jaar geleden door als toonaangevend trombonist met zijn (geregistreerde) interpretatie van The Man I love van George en Ira Gershwin (1927).

Voor de 83-jarige klarinettist en saxofonist Al Gallodoro, die twee jaar in het beroemde orkest van Paul Whiteman speelde, was het Breda Jazz Festival aanleiding voor het eerst naar Europa af te reizen. De wereldberoemde vibrafonist Lionel Hampton vierde tijdens het Breda Jazz Festival in 1995 zijn 85ste verjaardag met een exclusief concert. Slechts enkele namen uit een indrukwekkende lijst van topartiesten die ook terug te vinden zijn in een 96 pagina's tellend boek over de geschiedenis van het festival. Helaas is dit boek niet meer verkrijgbaar.
Onder een nieuw bestuur krijgt het festival vanaf 1999 ook een nieuwe opzet: grote zalen worden ingeruild voor een diversiteit aan intiemere locaties in het centrum van de stad. Het blijkt een groot succes. Vol lof spreken bezoekers en sponsors over de vernieuwde uitstraling van het festival. Grootschalig en toch intiem.

De nieuwe succesformule wordt nog steeds met stijgend succes toegepast…

De nieuwe succesformule wordt met stijgend succes toegepast. Bij het secretariaat is voor belangstellenden op aanvraag een speciaal overzicht verkrijgbaar van alle musici die ooit op het Breda Jazz Festival zijn opgetreden. Stuur een email naar: secretariaat@bredajazzfestival.nl.
Ook is het mogelijk om het jubileumboek t.g.v. het 40ste Breda Jazz Festival aan te schaffen. Het boek met als titel ‘Breda Jazz Festival 40xxx een beleving’ is tijdens het komende festival te koop bij het informatiepunt op de Grote Markt. De prijs bedraagt € 9,95.